Japanese Knife Companys knivguide del IV

Kockknivar säger vi generellt om köksknivar men för kocken betyder det en specifik modell av kniv.
Låt oss förklara lite om just detta.

Fyra kockknivar

Gyoto

Kosvärd är den ordagranna översättningen av Gyoto. Denna kniv är vad kockar refererar till kockkniv. Det är en allsidig kniv med bladlängder från 18 cm och uppåt. Signum för denna kniv är höjd i bladet och en lätt svängd profil. En av alla kockknivar visas i bild på botten av sidan.

Mer info:

Santoku

En japansk variant på ”kockkniv” är Santoku. En fantastisk knivmodell, anpassad till allsidighet. På samma sätt som Gyoto har den höjd för hackande. Santokun har dock ett rakt parti – i sin profil – innan den svänger upp mot spetsen. Detta gör kniven underbar att hacka med.

Mer info:

Nakiri

Det tydliga profilen hos en Nakiri går inte att ta miste på. Med sitt raka blad träffar en Nakiri en stor del av underlaget vid ett och samma tillfälle. Detta gör kniven nästan oslagbar att hacka med.

Mer info:

Sujihiki

Ett långt blad är förutsättning för ett långt skär, något man behöver vid tranchering. Ett smalt blad släpper lätt från råvaran du skär. Vi har nu beskrivit Sujihiki som är det japanska namnet för trancheringskniv eller förskärare. Söndagsstek, laxen eller julskinkan är bara några exempel på råvaror som denna modell hanterar med glädje.

Mer info:

Gyoto

Gyoton hittar utan tvekan sin form från den Franska kockkniven.

Santoku

Santoku översätts till 3 göromål, kanske den ultimata kökskniven.

Nakiri

Med rakprofil träffar Nakirin hela underlaget vilket gör den till oumbärlig hackare.

Sujihiki

långa blad ger långa skär, ett måste vid transchering av steken, skinkan eller laxen.

Tre små knivar

Birds Beak

Birds beak är ett namn på denna skalkniv. Ett namn som tydligt talar om formen på denna lilla skalkniv. Kniven faller även under namnet Petty

Petty

Petty är namnet på små knivar. Någonstans vid 10 cm och upp får kniven ofta namnet Utility. Gemensamt för dessa små knivar är att de används för precisionsarbete ofta fritt i luften utan skärbrädan.

Utility

Utility är en Pettykniv med över 10 cm. För många är detta en universalkniv.