Santoku

Santoku en japansk kockkniv

Santoku en typ av kockkniv.

Denna modell kombinerar profilerna från Nakiri och Gyoto på ett enastående sätt och gör modellen fantastiskt allsidig. Ordets innebörd ”Santoku”, Tre dygder eller tre göromål skulle kunna översättas till: Kött, fisk och grönsaker.
Men den engelska översättningen vi brukar använda är mer talande: Sliceing, dicing and mincing.

Det första ögat känner igen på en Santoku på är dess trubbiga nos. Men kniven är något högre och har ett längre rakt parti från hälen, innan den sedan svänger upp mot spetsen. Den raka profilen kommer från Nakirin som är helt rak och böjen från kockkniven eller ”Gyoton” Varför den raka profilen kan du läsa om på sidan för Nakiri.

Om du letar efter en kniv är detta ett bra alternativ, modellen återfinns i de flesta knivserierna och utgör basen för en serie. Kniven på bilden är Japanese Knife Company’s egen serie av Tamahagane. Som kuriosa kan ni se vår första kniv från 1998 i butiken på Uppandsgatan 57. Denna serie av knivar Tamahagane var vi först med.

 

Japanese Knife Company arbetar som namnet antyder på med japanska knivar, främst kockknivar och knivar för köket. En kockkniv är enligt oss en given modell där bladet är högt och långt. Högt för att ha frigång från underlaget och långt för att ta sig an stora råvaror. Men en kockkniv kan även vara en kniv för kocken och köket. Om det sista är definitionen kan vi addera flera olika modeller, för att nämna några:

 

Western Style.
Dubbelslipat blad, symetriskt eller asymmetriskt.

Gyoto: Kockkniv enligt def.

Santoku: Japansk kockkniv.

Utility: Allkniv

Petty: Skalkniv

Sujihiki: Trancherkniv

Honesuki: Urbeningskniv

Japanese Style.
Enkelslipat blad, asymmetriskt.

Deba: Fiskkniv

Yanagiba: Trancherkniv

Usuba: Grönsakskniv

Mf.

 

Hos Japanese Knife Company är majoriteten av knivarna japanska. Vi har både Western Style och Japanese Style. Western Style är en typ av kniv och kan produceras vart som helst i världen. Men hos oss handlar det om Japanska knivar ”Kockknivar” Japanese Style är även det en typ av kniv och även dessa är hos oss från Japan.

 

Japanska knivar skiljer sig från västerländska och enkelt kan man säga att japanska knivar är hårdare i sin härdning. Detta ger stålet egenskaper som bättre förmåga att hålla skärpa, men fördelarna är många flera. Se gärna vad vi skriver om japanska knivar på sajten. Om ni är intresserade av köket och knivar, välkomnar vi er in i vår butik på Upplandsgatan 57. Vi har en historia som börjar 1998 och vårt motto har hela tiden varit att sprida kunskap om den japanska kniven. Vi har bland annat slipskola varje onsdag, där vi lär ut traditionell slipning där vi använder whetstones. Våra butiker finns runt om i Europa och för närvarande har vi tre stycken i London, två stycken i Paris samt en i Stockholm. På samtliga orter samarbetar vi med restauranger och yrkesverksamma inom restaurang näringen.

 

Vår dörr är alltid öppen för nyfikna och kunskapstörstiga.

 

Japanese Knife Company Stockholm

Niklas & Pigge