Japanese Knife Companys knivguide del II

En knivguide som inte berättar lite om smidet skulle inte leva upp till namnet.
Smidet och val av material spelar stor roll för pris och prestanda.
Låt oss förklara lite om just detta.

Fyra smiden

Smidd

En smidd kniv är enkelt uttryckt då stålet komprimerats via fals eller hammare. Detta ger kniven bättre egenskaper generellt då stålet är mer kompakt. I Detta segment hittar vi extremt stora pris- & kvalitet skillnader. Detta beror på hur smidet har utförts. Nedan har vi en enkel smidd kniv samt en Honyaki. En Honyaki är en helt egen division av smide, men lika fullt ”bara” en smidd kniv.

Vår knivguide ger exempel:
Nashiji
Suisin

3 lagers smide

En trelagers kniv är som en taco, man ”bakar in” ett smitt stål i mjukt stål likt en taco. Nu består kniven av tre lager stål, där mitten ”kärnan” är det hårda stålet. Knivar med denna konstruktion är oftare hårdare än enkelstålsknivar. Kniven håller därför skärpan bättre.

Vår knivguide ger exempel:
Hokiyama

Damaskussmide

När ”tacoskalet” alltså det omgärdande stålet, inte bara är 1 lager av stål utan ett stål i flera lager blir det ett damaskussmide. Dessa stål kännetecknas av sina mönster vilket har fått många att tro att det bara handlar om utseende. Så är det verkligen inte! Kärnan blir tunnare i takt med flera lager vilket ger en kniv med enkel återskärpning i kombination med ett hårt stål lång hållbar skärpa.

Vår knivguide ger exempel:
Hammer Collection

True Damaskus

Att säga ”äkta” damaskus eller ”true” damaskus är lite som att säga att en ”vanlig” damaskuskniv är oäkta, vilket inte är sant alls. Det många refererar till med ordet ”true” damaskus är att kniven bara är skapad i damaskusstål. Kniven har alltså ingen kärna, så en bättre ref. är Coreless damaskus. Dessa knivar är smidda i hårt stål och har ingen kärna. Konstruktionen är i sig starkare och kan på alla sätt liknas vid en plywood i stål. Knivar skapade på detta sätt har därför ett jämt antal lager, t.ex. 64 lager. En laminerad damaskus har alltid ett ojämt antal lager t.ex. 33 lager.

Vår knivguide ger exempel:
Yasohiso

Coreless damaskus har sitt mönster hela vägen ner i eggen eftersom det inte finns någon kärna. Många refererar till dessa knivar som ”True Damaskus”

knivguiden

Damaskussmidet känner man lätt igen på sitt vackra mönster. Mönstret kan variera och kan i vissa fall även vara i relief (kännbart).

knivguiden

Honyaki är en mycket exklusiv typ av smide. I Japan refererar man Honyaki till True forged.

knivguiden

En trelagerskniv känner man igen på linjen mellan kärnstål samt omgärdande stål nära eggen. Hagane och Jigane kallas dessa två stål för.

Att jobba med bra redskap är något helt annat, det tar bort irritation och skänker glädje till arbetet.
Kökskniven är ett redskap det flesta av oss använder varje dag,
så se till att det ger dig den glädje du förtjänar.

Med vassa hälsningar
Pigge & Niklas