Knivrenovering

Har ni också kanske en gammal trotjänare hemma som ni vill återuppliva? Det mesta går faktiskt att reparera och restaurera till nyskick, ja vi kan till och med återskapa damaskusmönster i din gamla kniv.

 • Skaftet kanske har släppt, då skaftar vi om eller fäster det befintliga stabilt igen.
 • Hack i eggen tar vi bort och slipar fram en ny.
 • Urtunning av blad.
  När kniven slipats många ggr måste den till slut tunnas ut så att bladets geometri återigen är optimerat. Detta måste även göras då stora skador slipats bort.
 • Polering av oxiderade blad.
  Äldre kolstålsknivar blir till slut helt svarta och oxiderade, något vi kan polera bort.
 • Rostborttagning.
  Steget efter oxidation är rost och detta måste bort! Om man inte tar bort det äter det sig vidare likt röta in i stålet.
knivskola i nyhetsmorgon

Knivverkstaden

Vi har äntligen byggt ut vår verkstad till en riktigt bra knivverkstad. Nu har vi möjlighet att göra det mesta när det kommer till renovering av knivar. I knivverkstaden kommer ni att kunna få det mesta gjort med era knivar. Vi kommer att hjälpa er på bästa sätt, allt enligt JKC manér.

Kundtrygghet

Japanese Knife Company har arbetat med knivar sedan 1998 och i Stockholms butiken bär Pigge Hall, som andra västerlänning, diplom i traditionell knivslipning. Varje onsdag arrangerar vi slipskola för alla som vill lära sig konsten. Läroplanen är skriven av Pigge Hall. Pigge har även skrivit boken ”The Black Ships” och anlitats av TV4 som knivexpert i TV4 morgon vi flera tillfällen.

Även om nästan allt kan göras i renoveringssyfte finns det en gräns i vad man skall lägga ned i pengar. Vi kommer därför alltid ge er ett pris innan vi startar arbetet och dessutom ge er en rekommendation på om vi tycker just er kniv är värt detta.

Gesällprov: Joachim Gimteg

De 5 bilderna nedan är på en och samma kniv! Rättare sagt, det är ett jobb, från ett vad vi kallar knivämne. Bladet är färdig smidet men ingen grinding eller slipning har skett. Detta blad är från ingen annan än mäster smeden Itsuo Doi från Sakai i japan. Vi tog med oss några blad hem i detta skick för att vidareutbilda vår personal. Joachim har färdigställt detta till en otroligt vacker och vass kniv. Jocke har gjort detta helt för hand och endast använt whetstones för att ta fram detta resultat.

Vad sa då smeden?
Doi-san, samt hans team var mäkta imponerade av detta resultat, och det är vi med.

pigge hall
knivverksteden
knivverkstaden

Knivverkstadens galleri

En bild säger mer än… och det gör en video också. Ta del av några före och efter bilder för att se vad vi gjort i knivverkstaden.

knivverkstaden
knivverkstaden
knivverkstaden
knivverkstaden

Vår egen knivexpert Pigge Hall gästar morgon TV i Nyhetsmorgon på TV4.
Läs mer…

Aftonbladet besöker JKC

Vi fick besök och frågor från Aftonbladets egen knivgeek, Jon Hansson.

”Samurajer, specialstål och stjärnkockar. Det är mycket surr kring köksknivar. En vill ha-pryl i klass med Gucciväskor och Rolexklockor.

Det är också kökets mest misshandlade redskap. Experten Pigge Hall lär dig köpa och ta hand om din kniv…

Läs reportaget och kolla in filmen HÄR

Text: Jon Hansson
Foto: Magnus Sandberg.

Pigge Hall, Japanese Knife Company

Pigge Hall förbereder sin slipstation för att visa Jon och Magnus, från Aftonbladet, hur man använder en whetstone.