Nakiri

Nakiri kockkniv för grönsaker
Nakiri är en grönsakskniv och skall inte förväxlas med en yxa. Det är en kniv för hackande inte huggande. Kniven är anpassad för vertikala rörelser och med sin raka profil får du en stor träffbild på skärbrädan. Modellen kompletterar din samling på ett bra sätt och när du väl börjat använda kniven är det svårt att sluta.

Nakiri härstammar från den traditionella ”Usuban”
Skillnaden är att denna ”västerländska” tolkning är smal i bladet och har en dubbelslipad egg. Saknar du en Usuba är det dags att prova och vice verca för dessa grönsaksknivar är ett måste.

Notera att; Santoku är en modell som har lite liknande egenskaper då Santoku är en hybrid mellan Gyoto och Nakiri. Men varför bara ha en kniv när man kan ha alla tre.

Japanese Knife Company arbetar som namnet antyder på med japanska knivar, främst kockknivar och knivar för köket. En kockkniv är enligt oss en given modell där bladet är högt och långt. Högt för att ha frigång från underlaget och långt för att ta sig an stora råvaror. Men en kockkniv kan även vara en kniv för kocken och köket. Om det sista är definitionen kan vi addera flera olika modeller, för att nämna några:

 

Western Style.
Dubbelslipat blad, symetriskt eller asymmetriskt.

Gyoto: Kockkniv enligt def.

Santoku: Japansk kockkniv.

Utility: Allkniv

Petty: Skalkniv

Sujihiki: Trancherkniv

Honesuki: Urbeningskniv

Japanese Style.
Enkelslipat blad, asymmetriskt.

Deba: Fiskkniv

Yanagiba: Trancherkniv

Usuba: Grönsakskniv

Mf.

 

Hos Japanese Knife Company är majoriteten av knivarna japanska. Vi har både Western Style och Japanese Style. Western Style är en typ av kniv och kan produceras vart som helst i världen. Men hos oss handlar det om Japanska knivar ”Kockknivar” Japanese Style är även det en typ av kniv och även dessa är hos oss från Japan.

 

Japanska knivar skiljer sig från västerländska och enkelt kan man säga att japanska knivar är hårdare i sin härdning. Detta ger stålet egenskaper som bättre förmåga att hålla skärpa, men fördelarna är många flera. Se gärna vad vi skriver om japanska knivar på sajten. Om ni är intresserade av köket och knivar, välkomnar vi er in i vår butik på Upplandsgatan 57. Vi har en historia som börjar 1998 och vårt motto har hela tiden varit att sprida kunskap om den japanska kniven. Vi har bland annat slipskola varje onsdag, där vi lär ut traditionell slipning där vi använder whetstones. Våra butiker finns runt om i Europa och för närvarande har vi tre stycken i London, två stycken i Paris samt en i Stockholm. På samtliga orter samarbetar vi med restauranger och yrkesverksamma inom restaurang näringen.

 

Vår dörr är alltid öppen för nyfikna och kunskapstörstiga.

 

Japanese Knife Company Stockholm

Niklas & Pigge