Om Japanese Knife Company

Japanska knivar

Som namnet, Japanese Knife Company, antyder sysslar vi med japanska knivar. Majoriteten av våra knivar är till för köket, kockknivar av olika modeller och serier. Vi har dock specialknivar och köttknivar för dukning osv.

Det som skiljer en Japansk kniv från europeiska är längre hållbar skärpa, tunnare och lättare blad. Japanerna har en lång tradition att tillverka skärande redskap och detta resulterar i en produkt som presterar bättre, i alla fall när det kommer till att skära och det är väl skära man vill med en kniv?

 

Japanese Knife Company grundades av Jay Patel 1998 i London. Den första ”butiken” var belägen i ett parkeringshus. Jay’s passion för det japanska bladet var och är motorn i JKC. Sedan 1998 har mycket hänt och vi har butiker runt om i Europa; 3 i London, en i Paris, för närvarande, som under hösten 2016 blir två. Stockholms butiken såg dagens ljus i april 2016. Vi sätter stolthet i vår kunskap och personal hos oss går en lång utbildning för att ni skall känna er trygga.

Kunskap och utbildning står i centrum för vår verksamhet. I London finns obligatoriska utbildningsprogram utformade av JKC för bl.a. Gordon Ramsay’s Royal Hospital Road. Samarbetat där med, Matt Abé krogens Head Chef är ett av många liknande där JKC bistår med kunskap om knivar.

Star chef Matt Abé

Star chef Matt Abé

 

I Sverige har svenska JKC utbildat ett flertal krogar:

Ibland tar vi slipskola på turné, videon är tagen på Bröderna Svedmans 

Pigge Hall och Niklas Ekelund utanför Japanese Knife Company på Upplandsgatan 57 i Stockholm. Bilden tagen i samband med ett reportage i Vi i Vasastan.

Butiken ligger mitt på Odenplan och har det största sortimentet knivar i Stockholm. I butiken finns även kurslokal där det arrangeras slipskola för whetstoe varje onsdag. Givetvis slipar vi knivar, till privatpersoner och krogar och vi slipar alltid för hand på whetstone, mindre slitage på bladet och överlägsen skärpa är resultatet av denna typ av slipning.

Alla som passerar testerna efter slipskolan, lämnar oss med kunskap och ett diplom som markerar kunskapsnivån.