Japanese Knife Companys knivguide del III
Materialvalet i en kniv är helt avgörande för pris och prestanda.
Det talas ofta om kolstålets överlägsenhet, men är det så och vad är ett kolstål.
Låt oss förklara lite om de olika materialen.
Missa inte Knivguidens alla delar
Del I, Prissegmenterat
Del II, Smidestekniker
Del III, Knivmaterial
Del IV, Kockknivar
Del V, Skötsel & Underhåll
Fyra material
Rostfritt
För kanske 20 år sedan skulle jag sannolikt räkna ut rostfritt stål som skräp. För vid den tidpunkten var det kolstålet som helt utposterade de rostfria alternativen. Så ser det inte ut idag. Det finns fantastiska ”rostfria” stål som t.ex. VG och AUS. Men först: rostfritt är en felaktig översättning av stainless steel vilket är ”fläckfritt” korrekt översatt. Tänk på detta för vid fel behandling kan era ”rostfria” knivar börja rosta.
Bra och vanliga alternativ:
AUS8
AUS10
VG10
Knivexempel
JKC AUS 10
Senzo
Kolstål
Utan kol inget stål! Stål är en legering av olika ämnen, för att skapa stål krävs minst järn sedan kol. När dessa två ämnen kommer samman har vi stål och i detta fall ett rent kolstål. Ett rent kolstål har fantastiska fördelar och några baksidor som man måste känna till. Kolstål oxiderar och får patina och måste hållas torra. Steget efter oxidation är nämligen rost och då förstörs kniven. Men låt oss fokusera på magin istället. Kolstål blir lätt vasst och har en ren skärpebild. Karibiderna i stålet är tätt sammansatta och mikroskopiska vilket skapar dessa fina egenskaper.
Prata med oss för en djupare insikt i kolstålet och hur du bäst tar hand om dessa magiska knivar.
Klassiska Japanska Kolstål:
Shirogami
Aogami
Knivexempel:
JKC High Carbon
Urushi AS
Pulverstål / High speed steel
Kärt barn har många namn: Superstål, pulverstål, high speed steel etc. Låt oss hålla oss till stålet och vad det är. Pulverstål är vanliga i verktygsindustrin och då förstår man att dessa stål är inte bara hårda men även tåliga. Dessa två fördelar är de helt uppenbara för användaren, då hårdheten ser till att skärpan sitter kvar och tåligheten gör kniven mindre ömtålig. Dessa stål är rosttröga, se rubriken rostfritt.
Några pulverstål:
ZDP189
SG2 (R2)
SRS15
Keramik
Keramiska blad hade en boom vid 2012 – 2014 och är på många sätt härliga knivar. Det är viktigt att tänkta på att dessa knivar är ömtåliga eftersom dem är sjukt hårda. Fördelen med hårdhet är att skärpan håller länge. Knivarnas hårdhet är dock deras svaghet vid återskärpning. Det är bara ett fåtal som slipar dessa knivar.
Knivexempel:
Kyocera
Att jobba med bra redskap är något helt annat, det tar bort irritation och skänker glädje till arbetet.
Kökskniven är ett redskap det flesta av oss använder varje dag, så se till att det ger dig den glädje du förtjänar.
Med vassa hälsningar
Pigge & Niklas
Missa inte Knivguidens alla delar
Del I, Prissegmenterat
Del II, Smidestekniker
Del III, Knivmaterial
Del IV, Kockknivar
Del V, Skötsel & Underhåll