Kurskatalog

Ta en titt i vår nya kurskatalog, kanske ser ni en kurs ni vill gå. Då hittar ni kalender för bokning under rubriken ”Utbildning”. Eller varför inte titta in till oss och prata lite om vad ni vill göra för event. Kurskatalog finns även som pdf fil. Om man vill så kan denna skickas.

Japanese Knife Company är en konceptbutik & ­utbildningslokal i centrala Stockholm. Här ­håller vi kurser i slipning på whetstone varje onsdag. ­Specialkurser i hantering och skärteknik samt sushi görs några ggr per år. I denna kurskatalog uppdaterar vi med nya kurser så fort dom blir aktuella. Samtliga kurser kan göras för slutna sällskap enligt önskemål.

Barndoms kamraterna Pigge Hall & Niklas Ekelund står bakom den svenska JKC butiken, detta ­tillsammans med Jay Patel som grundade det första ­Japanese Knife Company i London redan 1998. Nu finns det butiker i UK, Paris och Sverige. Tre finns i London, två i Paris samt en i Stockholm. Företaget bygger på kunskap och förmedlande av ­denna är vår kärnaffär. Samtliga involverade i ett JKC har djup special kunskap inom knivar. T.ex. är Pigge Hall certifierad knivslipare, en certifiering han fick 2012 i Seki City, detta som andra västerlänning.

Kurstillfällen:

För aktuella tider, se respektive kurs under rubriken ”Utbildning”.

Steg II körs efter önskemål som privatlektion, men kan förekomma i kalendern, så håll koll där.

Bokning och frågor om event – Vänligen maila ditt önskemål till: jkc@japaneseknifecompany.se
Ni kan även ringa 08-663 30 09.

Har ni ett förslag på kurs till vår kurskatalog? Maila det vi är öppna för nya idéer.

Kursplan Steg I

Syftet med slipskolan steg I, är att deltagarna efter genomförd utbildning skall kunna slipa en kniv på ett professionellt sätt. Utbildningen ger en inblick och förståelse för olika typer av knivar.

Kursdeltagarna lära sig att:
– Slipa en kniv från slö till vass.
– Får förståelse för att slipa andra redskap.

Utbildningen är utformad av Pigge Hall.
Inga förkunskaper krävs.

GENOMFÖRANDE
Introduktion
1. En teoretisk genomgång av kniven som redskap. Förklaringar på smiden och materialval hos olika knivar.
2. Klassiska japanska knivmodeller i jämförelse med europeiska. Vi tittar på vad skillnaderna är och hur man använder olika modeller, här och i Japan.
3. Vad gör en kniv dyrare och billigare. Kort inblick i hantverket och varför detta avspeglar sig i pris och kvalitet. Utbildning. 1. Förutsättningar för att slipa
2. Utrustning
3. Kunskap
4. Tekniker

Praktisk del.
Den stora delen av kursen är praktiskt inriktad. Först demonstreras olika tekniker där resultatet beskrivs och visas. Samtliga kursdeltagare får sedan på egen hand slipa och prova teknikerna som förklarats. Slutprov. Deltagarna får genomföra ett slutprov som kan leda till diplomering. För att erhålla diplom skall en kniv slipas från helt slö till godkänd vilket bedöms enligt nedan. Kniven skall med en skärande rörelse, från knivens häl till knivens spets, skära igenom ett tidningspapper utan att stanna eller haka upp sig på vägen genom tidningsbladet. Instruktörer: Pigge Hall & Niklas Ekelund

Aktuella tider:

kurskatalog

Kursplan Steg II

Syftet med slipskolan steg II är att ge eleven en djupare kunskap i slipning på whetstone.

Arrangeras som privatlektion enligt önskemål.

Kursdeltagarna får lära sig att:
– Reparera skadade blad.
– slipa asymetriskt & symentriskt
– Få förståelse för bladets gemometri
Utbildningen är utformad av Pigge Hall.
Förkunskaper; Steg I.

GENOMFÖRANDE
Introduktion
1.Vad skiljer asymmetrisk slipning från symetrisk och vad ger de olika teknikerna för resultat.
2. Vilka knivar skall slipas på de olika sätten.
3. Hur man slipar skadade blad. Utbildning.
4. Förutsättningar för att slipa
5. Utrustning
6. Tekniker

Praktisk del.
Den stora delen av kursen är praktiskt inriktad.

– Skadade knivar
Först demonstreras tekniken där resultatet beskrivs och visas. Samtliga kursdeltagare får sedan på egen hand reparera en skadad egg.

– Symmetrisk slipning
– Asymmetrisk slipning
Först demonstreras de olika teknikerna där resultatet beskrivs och visas.

Slutprov.
Samtliga deltagare får genomföra ett slutprov som kan leda till diplomering. För att erhålla diplom skall en kniv slipas från ett skadat egg till en till godkänd.

Sushiskolan

Robert Melin har lagat sushi i över 30 år och skrivit 3 böcker om japansk mat. Det gör Robert till en av pionjärerna inom sushi och japansk mat i Sverige. I vår Sushiskola är det Robban som håller i taktpinnen. Detta är ett perfekt sätt att umgås på, eller varför inte en team aktivitet.
Kolla i kalendern om det finns en närstående tid. Eller kontakta oss, sushiskolan är ett perfekt event för mindre sällskap.

Så här går det till:
Herr Melin berättar lite om japansk matkultur i största allmänhet och sushi i synnerhet, Vi skär grönsaker och fisk, gör makirullar och nigiri-zushi.
Fiskar vi använder är bl.a lax, tonfisk, hälleflundra och pilgrimsmusslor.
Sedan lägger vi upp allt på brickor och avnjuter det tillsammans och då brukar det bli frågestund a la grande.

Aktuella tider:

sushiskolan hos Japanese Knife Company