Kockknivar – Gyoto

Kockknivar - enligt Japanese Knife Company

Kockknivar Gyoto

Kockknivar från Japanese Knife Company, det man kallar en Gyoto i Japan

Kockknivar per definition är inte bara en kniv som används av en kock. Det är en knivar i en speciell modell där kroppen är hög. Kockknivens höjd gör det möjligt att hacka utan att handen slår i skärbrädan. Knivens profil har en böj från hälen (knivens bakkant) hela vägen till spetsen. Denna profil ger kniven fina egenskaper i skärande rörelser. Det japanska knivarna är slipade hela vägen. En del användare tycker att hälen kan vara vass och lätt att skära sig på. Anledningen till att kniven slipas på detta sätt är att detta hörn används av många, t.ex. för att ta bort ”ögon” hos rotfrukt etc.

Kockkniven är den viktigaste kniven i en serie och den har det bredaste spektrat av användning. Tillsammans med modellen Santoku utgör dessa basen av det vi kallar kockknivar.

Kockkniven kallas även Gyoto.

 

Japanese Knife Company arbetar som namnet antyder på med japanska knivar, främst kockknivar och knivar för köket. En kockkniv är enligt oss en given modell där bladet är högt och långt. Högt för att ha frigång från underlaget och långt för att ta sig an stora råvaror. Men en kockkniv kan även vara en kniv för kocken och köket. Om det sista är definitionen kan vi addera flera olika modeller, för att nämna några:

 

Western Style.
Dubbelslipat blad, symetriskt eller asymmetriskt.

Gyoto: Kockkniv enligt def.

Santoku: Japansk kockkniv.

Utility: Allkniv

Petty: Skalkniv

Sujihiki: Trancherkniv

Honesuki: Urbeningskniv

 

Japanese Style.
Enkelslipat blad, asymmetriskt.

Deba: Fiskkniv

Yanagiba: Trancherkniv

Usuba: Grönsakskniv

Mf.

 

Hos Japanese Knife Company är majoriteten av knivarna japanska. Vi har både Western Style och Japanese Style. Western Style är en typ av kniv och kan produceras vart som helst i världen. Men hos oss handlar det om Japanska knivar ”Kockknivar” Japanese Style är även det en typ av kniv och även dessa är hos oss från Japan.

 

Japanska knivar skiljer sig från västerländska och enkelt kan man säga att japanska knivar är hårdare i sin härdning. Detta ger stålet egenskaper som bättre förmåga att hålla skärpa, men fördelarna är många flera. Se gärna vad vi skriver om japanska knivar på sajten. Om ni är intresserade av köket och knivar, välkomnar vi er in i vår butik på Upplandsgatan 57. Vi har en historia som börjar 1998 och vårt motto har hela tiden varit att sprida kunskap om den japanska kniven. Vi har bland annat slipskola varje onsdag, där vi lär ut traditionell slipning där vi använder whetstones. Våra butiker finns runt om i Europa och för närvarande har vi tre stycken i London, två stycken i Paris samt en i Stockholm. På samtliga orter samarbetar vi med restauranger och yrkesverksamma inom restaurang näringen.

 

Vår dörr är alltid öppen för nyfikna och kunskapstörstiga.

 

Japanese Knife Company Stockholm

Niklas & Pigge