Mcusta Zanmai

Sekiföretaget som utan rädsla mixar teknologi med tradition

Det var vid ett besök hos Mcusta Zanmai och familjen Hasegawa jag först träffade Jay Patel, grundare av JKC. Det var även hos Mcusta Zanmai jag blev certifierad som andra västerlänning i slipning på whetstone. Jag satt på kontoret med Yasuo och Tomo-san när Jay kom in i rummet. Det blev det vördnadsfullt tyst, jag visste inte vem denna långhåriga man var överhuvudtaget. Men det fanns något i luften då Jay och Yasuo Hasegawa hälsade på varandra. Yasuo var då president och tredje generation i företaget, idag styrs företaget av Sonen Tomo-san.

Mcusta & Japanese Knife Company

Vad jag inte visste då och anledningen till denna tystnad/vördnad var att Japanese knife Company är en av de första och viktigaste knivkunder för företaget. Idag custom producerar Zanmai knivar för oss, en av våra exklusiva serier heter JKC Musou, en pulverstålskniv med underbara egenskaper. Japanese knife company och jag själv kommer alltid ha en speciell relation till detta unika företag i Seki.

Företaget räds inte för att att ta in ny teknologi i sin produktion. Skaft ritats i CAD program och går direkt ut till linjerna för produktion. Stål skärs ut med laser vilket ger en bättre kvalité än många konkurrenter ens kan drömma om. Detta mixas up med en tradition av hantverks kunskap som är unik.

Ett allt mer populärt val

Fler och fler världskockar upptäcker knivarna från detta härliga företag. Nu kan vi stolt notera att Tareq Taylor till och med gör reklam för Mcusta Zanmai.

Japanese Knife Company; som en av Zanmai’s äldsta kunder har alltid det bredaste utbudet i lager. Majoriteten av JKC personalen har varit på plats i Seki och på något sätt utbildats där. Så väldigt få har så djup kunskap om dessa knivar som JKC personalen.

mcusta Zanmai

Med stolhet diplomerades jag av Yasuo-san i Mcusta fabriken, Seki City.

Mcusta Zanmai

YASUO HASEGAWA
Widely regarded as one of the best sharpening masters in Japan, Hasegawa san started his career as an industrial designer some 50 years ago. His father and grandfather were both revered blacksmiths and were known primarily for making some of the finest sporting and fishing knives produced in Japan. With his passion for fishing still strong, he now works less in the workshop and can be found on the banks of Tsubo River. The main mantle is now taken up by eldest son Tomohiro.

Hasegawa san is also considered to be one of the finest exponents of the Cold Forging process as well as a leading designer of kitchen blades, handles, materials.

Några av våra serier från Mcusta

Det finns en mäng olika serier, allt från enkelstålsknivar till ”äkta” damascusknivar, d.v.s. coreless. Receptet för enkelstålsknivarna är det man oftas kallar MV-stål. Det står för molybden/vanadin, två ämnen som ingår i stållegeringen. När man gör damascusknivarna är det oftast VG10 som är kärnstålet. I deras unika coreless kniv; Yasohiso är det VG10 och VG2 som är stålvalet. I vår helt egen serie JKC Musou är det pulver som gäller. Den sistnämnda kniven finns bara hos Japanese Knife Company.

mcusta zanmai Tareq Taylor

Ett axplock från Mcusta