Stora knivguiden
Lyx
En kategori där passion är en stor del i urvalsprocessen. Ofta helt handgjorda knivar med unika materialval som horn, ädelträ i skaften. Exklusiva stål är alltid närvarande i lyxserierna.
Professionell
Ett segment där kvaliteten är som bäst i förhållande till pris. Endast små skillander adderas efter denna nivå. Prisläget: ca 2000 kr - 4000 kr
Hemma
Robusta och bra knivar för hemmamiljö. En kategori som helt utpresterar europiska knivar men som trots det ligger i samma priskategori: 1000 kr - 2000 kr
Budget
Precis som det låter, budgetsegmentet är just det, billiga och bra knivar i förhållande till prislappen. Vi har knivar från 300:-i detta segment.
Föregående bild
Nästa bild

Svårt att se träden för all skog?

Knivguiden hjälper dig välja rätt

Knivguiden behövs för vi har ett utbud som chockar de flesta
och priskategorier från 300 kr upp till 10.000 tals kronor.
Då kan det vara svårt att hitta rätt utan knivguiden.

Låt oss lite snabbt räta ut några frågetecken kring våra knivar.

Men glöm för all del inte att du även kan ”live shoppa” i vår webb butik
LIVE

Fyra pris segment

Låt oss dela upp det i prissegment för att som steg 1 kast lite ljus över saken.

LYX – 4000 kr och upp

Segmentet Lyx är just det. Köpet är av mer passion än funktion, men det är många köp som grundar sig i passion och ingen skugga skall falla för de som har god smak. Knivarna vi hittar i lyxsegmentet har en prislapp på över fyra tusen kronor (kockkniv 21 cm). Vanligt är att dessa knivar har extrema stål med unika kvaliteter. Långa smidesprocesser är sannolikt för dessa blad. Skaften är ofta i ädelträ med inslag av ädelmetaller etc.

Knivguiden Tipsar:
Kida Damaskus 63
Prever
Yasohiso
Saji

PROFESSIONELL – 2000 – 4000 kr

För oss är segmentet ”professionell” just när tillkommande kvalitéer inte riktigt kan motiveras av funktion. Det är alltså knivar i högsta kvalitet för användande, riktigt härliga bruksknivar för proffs och foodies. Dessa knivar hamnar i prissegmentet: 2000 kr – 4000 kr för en 21 cm kockkniv. Signumet för detta segment är damaskussmide. Med sina vackra mönster är dessa knivar smycken i köksmiljön. Kanske är det skönheten som gör att vissa tror att detta bara är utsmyckning för ögat men inget kan vara mer fel än just denna uppfattning om damaskussmide.

Knivguiden Tipsar:
Shikisai
Nozomi
Musou

HEMMA – 1000 – 2000 kr

Smidda knivar i tre lager av stål är vanliga i detta segment. Det ger dig en kniv som är robust med goda egenskaper att hålla skärpa och en kniv som är relativt lätt att slipa. Även om vi kallar segmentet ”hemma” är detta ett segment som är vanligt i dom stora köken, kök med stora volymer råvara. Det är alltså prisvärda knivar som kan arbeta mycket. Priset för en kockkniv 21 cm hamnar på ca: 1000 kr – 2000 kr

Knivguiden Tipsar:
Gold Kitano
Blue 2
JKC AUS 10

BUDGET – max 700 kr

Budget är just budget, men långt ifrån dålig kvalitet för prislappen. Det finns både smidda knivar och stansade i detta segment. Det lönar sig alltid att köpa en smidd kniv och det brukar vara den lägsta kvalitet vi för. Priskategori: upp till 1000 kr

Knivguiden Tipsar:
Nashiji
Nippon

Att jobba med bra redskap är något helt annat, det tar bort irritation och skänker glädje till arbetet.

Kökskniven är ett redskap det flesta av oss använder varje dag, så se till att det ger dig den glädje du förtjänar.

Med vassa hälsningar
Pigge & Niklas