Slipa på Whetstone
Vi håller kurs varje vecka på onsdagar. Gruppevent på valfri dag.
Slipa på whetstone
- så slipar du din kniv
Hur slipar man en kniv på whetstone?…
…Det är en fråga som googlas allt mer och vi ser att våra sidor med information om detta är de mest lästa. Ökningen på sökningarna finner inga gränser. Redan 2013 efter att ha blivit diplomerad i konsten att just slipa på sten, skrev Pigge Hall en läroplan för att hålla kurser. Kurserna i att slipa har varit fullbokade sedan Japanese Knife Company startade på Upplandsgatan 57. Varje onsdag hålls dessa kurser.
Grundinstruktioner
Börja med att lägga din sten i vatten. Stenen skall ligga ca 10 min. Stenen skall vattnas under hela slipningen.
- Kniven ska ha en vinkel på ca 45 grader över stenen.
- Ryggen på kniven ska lyftas så pass att du träffar skäreggen. Ca 10 – 15 grader för japanska knivar.
- Sliprörelsen ska gå rakt över stenen, fram och tillbaka.
- Kniven ska inte lyftas utan hela tiden ligga dikt an stenen.
- Du ska ha ett konstant tryck på stålet så nära eggen ni kan genom hela sliprörelsen.
Slipandet
1. Greppa knivens skaft i din starka hand. Se till att tummen kan applicera tryck på knivens “klack”. Din fria hands pekfinger och långfinger ska sedan trycka ner eggen mot stenen.
2. När du startar ska kniven vara vänd mot dig, eggen mot magen. Med ett konstant tryck ned i stenen skjuter du kniven framåt och sedan tillbaka. (Du kan lätta lite på trycket i rörelsen tillbaka.) Försök hitta en rytmisk rörelse. – Nu slipar du!
Eftersom du sannolikt inte träffar hela bladets längd i en sliptur kommer du behöva dela upp slipningen i sektioner, (se illustration.)
Efter ca 20 drag slipande avbryter du och sköljer bladet. Inspektera sidan som låg mot stenen. Du kan nu se en optisk skillnad i stålet. En grov sten kommer att ge stålet en mjölkig ton där du slipat. Om du träffat rätt bör du nu ha en egg som påminner om det som redan fanns där Ca: 1,5 mm — 2 mm.
Efter en stunds slipande kommer ni att slipa igenom centrum av bladet och ett råegg kommer att bildas på sidan som är uppåt, alltså den sidan som inte ligger an mot stenen. När ni känner ett råegg är sektionen klar och ni matar på blad och börjar slipa nästa sektion. Bygg upp ett råegg längs hela knivens egg och gör klart första sidan innan ni går över på andra sidan. Grova- och mediumstenar lämnar ett kännbart råegg medans fina mest polerar och ett råegg kan vara svårt att känna.
Kniven har ju två sidor som skall slipas
Sidan II
Vänd nu bladet så att knivens egg pekar bort ifrån dig. Du skall fortfarande hålla kniven i din starka hand. Pekfinger hamnar nu naturligt på ovansidan av bladet och kan trycka ner klacken, på samma sätt som tummen gjorde på första sidan. Din fria hands pekfinger och långfinger skall även på denna sida trycka ner eggen mot stenen. På sida II skall kniven vara vänd ifrån dig, eggen bort från magen. Du skall nu göra samma sak på denna sida, med samma vinkel.
Dock uppstår nu två stycken problem:
1. Vi kan inte helt lita på råegg eftersom detta bara är löst stål som vid ett eller två drag byter sida. Lösning: Gör ungefär samma antal drag på sidan II och var noga med att slipa hela bladet från spets till klack.
2. Skaftet/handtaget och din egen hand kan vara i vägen när du slipar slutet och nära klacken på denna sida av bladet. Lösning: rotera kniven mot 90° eller minus 45° om så behövs.
Dags för nästa sten
Nu börjar allt om med en finare sten. Du använder samma teknik oavsett sten. Om kniven är helt slö bör du börja med en grov sten, du går sedan vidare till en medium och avslutar på en fin.
Gritt och stenguide
Grovt spectra – whetstone
220 grit; Mycket kraftigt slipande med förmåga att snabbt bygga upp en ny egg. Räknas som grov sten.
400 grit; Kraftigt slipande med förmåga att skonsamt bygga upp en ny egg. Räknas som grov sten.
Medium spectra – whetstone
800 grit; slipande med förmåga att sakta bygga upp en ny egg. Räknas som mediumsten.
1000 grit; Slipande och polerande, en skötsel och uderhållssten. Räknas som mediumsten.
2000 grit; Slipande och polerande, en skötsel och uderhållssten. Räknas som mediumsten.
Fint spectra – whetstone
3000 grit; Polerande och svagt slipande, en skötsel och uderhållssten. Räknas som fin sten.
5000 grit; Polerande och mycket svagt slipande. Räknas som fin sten.
Superfint spectra – whetstone
8000 – 12000 grit; Polerande stenar, räknas som superfina.
Copyright: Pigge Hall, Japanese Knife Company